۱۰ شاخص کلیدی عملکرد (Kpi) در سئو

شاخص کلیدی عملکرد در سئو

شاخص کلیدی عملکرد (kpi) چیست؟ شاید در نگاه اول این عبارت کمی پیچیده به نظر بیاید اما آنقدرها هم که فکر می کنید پیچیده نیست. در یک تعریف ساده می توان گفت که این شاخص ها معیارهایی هستند که با استفاده از آنها می توانید ببینید آیا در کسب و کار، به اهداف اصلی خود رسیده اید یا نه؟ آیا استراتژی هایی که برای پروژه سئوی سایت خود در نظر گرفته اید مؤثر بوده است؟

ممکن است شما وب سایتی را راه اندازی کرده باشید و تلاش زیادی هم برای سئوی داخلی و سئوی خارجی آن کشیده اید. کمپین هایی راه انداخته اید و برای تبلیغات خود هزینه کرده اید یا آموزش سئو را از سایت ما تهیه کرده اید و سخت مشغول سئو سایتتان هستید.

حال می خواهید ببینید تلاش هایتان شما را به هدف رسانده است یا نه؟ کدام اقدام شما کارآمد بوده و کدام نبوده؟ قطعا شما هم به دنبال این هستید که عملکرد سایتتان را بهبود بخشید. پس لازم است که یک سیستم کنترل کننده داشته باشید که به تمام این سوالات پاسخ دهد و زمان و هزینه شما را برای تاکتیک های ناکارآمد صرف نکند.

این سیستم کنترل کننده همان  شاخص کلیدی عملکرد یا KPI  است.

جعبه نکته
خوبی این شاخص ها یا kpi های سئو این است که معیارهایی عینی و قابل لمس هستند که موفقیت یا عدم موفقیت شما بر روی یک سایت را به طور شفاف نشان می دهند.

 

شاخص های کلیدی عملکرد چه اهمیتی برای سئو دارند؟

سئو کردن یک سایت پروژه ای زمان بر و هزینه بر است. پس باید بتوان نتایج را طوری ارزیابی کرد که ما را به اهدافمان نزدیک کند. سئوی سایت با هدف بدست آوردن رتبه بالا در نتایج گوگل آغاز می شود و باید به گونه ای نرخ تبدیل را افزایش دهیم که بیشترین فروش را داشته باشیم.

این کار با توجه به شاخص‌ های KPI سئو انجام می ‌گیرد.

این شاخص ‌ها به شما کمک می ‌کنند دید بهتر و عمیق ‌تری نسبت به رشد یا عدم رشد سایت خود‌ داشته باشید. فرقی نمی کند که سایت شما کوچک و تازه کار است یا وبسایت بزرگ و با سابقه ای دارید. شاخص ‌های KPI در سئو مانند یک پل ارتباطی برای شما عمل می کنند که وضعیت ابتدایی سایت و پس از بهینه‌ سازی آن را به شما نشان می دهند.

مهمترین KPI  های سئو و بازاریابی دیجیتال

در این مقاله می خواهم شما را با ۱۰ مورد از مهمترین شاخص های عملکرد که می تواند میزان موفقیت یک پروژه سئو را نشان دهد آشنا کنم.

با این شاخص ها شما به صورت کاملا عینی و شفاف می توانید روند عملکرد سایت خود را پایش کنید و با تحلیل آنها استراتژی سئوی خود را بهبود بخشید.

 

     ۱- میزان بازدید سایت (Organic Sessions)

اصلی‌ ترین معیار سنجش موفقیت شما در سئو، افزایش ترافیک ارگانیک است. ترافیک ارگانیک بازدید هایی است که از طریق سرچ در موتورهای جستجو و کلیک کاربر روی سایت شما بدست می آید.

هر session به معنی ورود یک کاربر به وبسایت شما و انجام یک فعالیت مثل اسکرول کردن، کامنت گذاری و یا لایک کردن مطلب است که از طریق داده های گوگل آنالیتیکس می توان آن را ردیابی کرد.

عوامل زیادی می تواند روی افزایش بازدید وبسایت شما تاثیر بگذارد مثل بازاریابی محتوایی، تبلیغات دیجیتالی یا سنتی. اما بهترین راه برای افزایش جستجوی طبیعی یا ارگانیک، نوشتن یک محتوای قوی با یک عنوان جذاب و رقابتی است که می تواند مخاطبان را به سایت شما بکشاند.

 

افزایش رتبه سایت با سئو,تحلیل و آنالیز سئو سایت,سئو سایت

     ۲- رتبه سایت در کلمات کلیدی اصلی (keyword ranking increases)

رتبه سایت در کلمات کلیدی اصلی هم جزو KPIهای با اهمیت است که بر اساس جایگاه سایت در موتورهای جستجو در کلمات کلیدی مشخص می شود.

ارتباط مستقیمی بین رتبه سایت، بالارفتن میزان ترافیک و افزایش فروش وجود دارد. در نتیجه هر قدر رتبه شما در کلمات کلیدی اصلی و  با ارزش یعنی کلماتی که جستجوی بیشتری دارند بهتر باشد قطعا به هدف خود بیشتر دست یافته اید.

برای این که متوجه شوید در هر حوزه‌ ای چه کلماتی بیشتری میزان جستجو را دارند می‌توانید از ابزارهایی مانند «Google Trends» و «KW Finder» استفاده کنید.

اما اگر می خواهید رتبه سایت خود را روی کلمات کلیدی اصلی بررسی کنید باید از ابزارهایی مانند SEMrush ، SE Ranking و از همه مهمتر Google Search Console کمک بگیرید.

سعی کنید به صورت هفتگی و منظم رتبه وبسایتتان را رصد کنید. اگر دچار افت شدیدی در رتبه شوید ممکن است مشکلی در وب سایت شما وجود داشته باشد پس به سرعت برای حل آن اقدام کنید.

 

۳- نرخ تبدیل کاربر به مشتری (lead/conversions)

هدف شما از راه اندازی یک سایت چیست؟ آیا به دنبال افزایش فروش و کسب درآمد بیشتر هستید یا در راستای برندینگ و شناخته شدن فعالیت می کنید؟

هدف شما هر چه که باشد باید بتوانید بازدیدکنندگان سایتتان را مدیریت و هدایت کنید. هرکاربری که کلمه کلیدی مرتبط با کسب و کار شما را جستجو می کند و وارد سایت شما می شود معمولا به خدمات یا محصولاتی که ارائه می دهید نیاز دارد. او می تواند یک خریدار باشد. پس حالا که توانستید او را به سایت خود بکشانید دیگر نباید به راحتی او را از دست بدهید.

باید محتوایی ارائه دهید که کاربر را برای خرید یا استفاده از خدمات قانع کند. باید فضای سایت خود را به گونه ‌ای طراحی کنید و مراحل خرید را طوری بچینید که کاربر به سمت خرید کردن هدایت شود. اگر شما در این زمینه موفق باشید باید نرخ تبدیل کاربر به مشتری در سایت شما بالا باشد. 

برای رصد کردن این بخش از شاخص های kpi می توانید در گوگل آنالیتیکس یک Goal  یا Event تعریف کنید و کاربران خود را تحت نظر داشته باشید و متوجه شوید که تا چه اندازه بازدید کنندگان سایت در مسیر تبدیل شدن به مشتری پیش بینی شده حرکت کردند. بررسی این معیارها به شما کمک می کند تا دید درستی از موفقیت خود در پروژه سئو داشته باشید.

 

     ۴- نرخ خروج از سایت (Bounce Rate)

نرخ پرش یا بانس ریت معیاری است که میزان خروج کاربر از سایت را می سنجد. شرایطی که در آن کاربر وارد سایت می شود اما بدون اینکه فعالیتی داشته باشد بلافاصله آن را می بندد. این اتفاق برای موتورهای جستجو چندان خوشایند نیست. زیرا زمانی که کاربر عبارتی را جستجو می کند موتورهای جستجو تلاش می کنند تا بهترین و مرتبط ترین نتیجه را به او نشان دهند.

اگر کاربری به محض ورود به سایتی از آن خارج شود به موتورهای جستجو این پیام منتقل می شود که کاربر رضایتی از سایت نداشته یا مطالب مفید و مرتبط نبوده اند. درنتیجه در رتبه بندی خود تجدیدنظر می کنند و رتبه آن سایت را پایین می آورند.

طبق یک آمار کلی، نرخ پرش استاندارد چیزی در حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد است. یعنی حدودا نیمی از سشن های ایجاد شده بدون هیچ فعالیتی از سوی کاربر تمام شده است. اما باید توجه داشته باشید که نرخ پرش به نوع کسب و کار و مخاطب شما هم ارتباط مستقیم دارد. پس تحلیل این بخش را با توجه به نوع صنعت و کسب و کار خود بسنجید. با مقایسه نرخ پرش در چند ماه متوالی و بررسی کاهش یا افزایش آن می توانید دید مناسبی از این شاخص کلیدی داشته باشید.
البته نرخ پرش به تنهایی نمی تواند معیار مناسبی برای سنجش موفقیت یک پروژه سئو باشد اما در کنار شاخص های دیگر مانند افزایش بازدید یا افزایش رتبه می توان تحلیل دقیق و معناداری از عملکرد سئوی سایت داشت.

 

سئوی خارجی,سئوی داخلی,افزایش رتبه سایت با سئو

     ۵- تعداد صفحات مشاهده شده در هر بازدید (Page Per Session)

پنجمین شاخص کلیدی عملکرد در سئو تعداد صفحاتی است که کاربر در هر بار مراجعه به سایت بازدید می کند. یعنی کاربری به سایت شما مراجعه می کند و از صفحات مختلف سایتتان بازدید می کند.

هر اندازه تعداد صفحاتی که در یک بازدید توسط کاربر مشاهده می شود بیشتر باشد، شما در سئو به موفقیت نزدیک تر شده اید. البته به شرط آنکه بتوانید کاربر را به مشتری تبدیل کنید. زیرا افزایش بازدید صفحات بدون افزایش فروش ما را به هدف اصلی نمی رساند.

مساله دیگر این است که هیچ عدد مشخصی نمی توان برای آن در نظر گرفت زیرا تعداد صفحات مشاهده شده بستگی به گستردگی و ساختار سایت دارد

اگر وبسایت شما تک صفحه ای باشد، طبیعتا ۱ صفحه در هر بازدید آمار قابل قبولی خواهد بود. اما اگر وبسایت شما محتواهای متعددی دارد یا صاحب یک وبسایت فروشگاهی هستید که صفحات زیادی دارد قطعا باید نرخ تعداد صفحات بازدید شده سایتتان بیشتر باشد.

با این حال حواستان باشد در دام رقم بالای مشاهده صفحات نیفتید. زیرا این شاخص در کنار افزایش نرخ تبدیل شما را به هدف خواهد رساند.

شاخص های کلیدی عملکرد(kpi) باید در کنار هم تحلیل شوند تا شما را به یک پاسخ دقیق برسانند.

 

     ۶- زمان متوسط حضور کاربر در سایت (Average Session Duration)

یکی دیگر از شاخص های kpi برای سنجش عملکرد سئو، میانگین زمانی است که کاربر در وبسایت شما حضور دارد. ربات های گوگل این مدت زمان را به عنوان معیاری برای رضایت کاربر از محتوای سایت در نظر می گیرند. پس هر چقدر مدت زمان حضور کاربر در سایت بیشتر باشد به این معناست که شما در عملکرد سئوی سایت خود موفق تر بوده اید.

اگر محتوای شما برای کاربر راضی کننده باشد، کاربر اشتیاق بیشتری خواهد داشت که در سایت شما بماند، محتواهایتان را بخواند و بر روی لینک های داخلی کلیک کند.

پس برای افزایش مدت زمان حضور کاربر در سایت می توانید او را با انجام عملی مانند کامنت گذاری درگیر کنید، لینک سازی داخلی را بهبود بخشید، محتوای باکیفیت تولید کنید و سئوی سایت را بهینه کنید.

سپس با مقایسه میزان حضور کاربر در گوگل آنالیتیکس طی مدت زمان مشخص، موفقیت خود را در این بخش ارزیابی کنید.

 

     ۷- سرعت بارگذاری صفحات (Page Load Time)

کند بودن سایت و افزایش زمان لود شدن صفحات عامل مهمی  است که بر روی تمام شاخص های عملکرد (kpi) تاثیر دارد.

کاربران اینترنتی خیلی کم حوصله تر از قبل شده اند. در صورتی که بارگذاری صفحه ای بیش از ۴ ثانیه طول بکشد به احتمال زیاد آن صفحه را می بندند و به سراغ نتیجه دیگری می روند. این فرایند باعث افزایش نرخ پرش، کاهش درصد تبدیل کاربر به مشتری، کاهش فروش و در نتیجه پایین آمدن میزان ترافیک و افت رتبه سایت خواهد شد.

برای ارزیابی دقیق سرعت لود صفحات وبسایت ابزارهای زیادی وجود دارد. یکی از بهترین ابزارها  GTMetrix  است. این ابزار به غیر از اینکه سرعت لود صفحات را به شما نشان می دهد، پیشنهاداتی نیز برای بهبود آن به شما خواهد داد.

همیشه در هنگام طراحی یک صفحه، بارگذاری ویدیو یا تصویر و اضافه کردن هر نوع محتوای جدیدی به سایت حجم و سرعت صفحه را مدنظر قرار دهید.

کاهش سرعت لود صفحات نشان می دهد که شما در زمینه سئو تکنیکال موفق عمل کردید.

 

     ۸- تعیین صفحات خروج کاربر از سایت (Top Exit Pages)

صفحه خروج کاربر، آخرین صفحه ای است که کاربر در زمان حضورش در سایت آن را مشاهده کرده است و پس از آن تب وبسایت شما را به طور کامل بسته و از آن خارج شده است.

این فاکتور نیز یکی از شاخص کلیدی عملکرد است که باید به دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

نمی توان گفت که صفحات خروج الزاما صفحات بدی هستند. ممکن است  آخرین صفحه ای که کاربر در آن حضور داشته صفحه تایید خرید باشد که این می تواند همان نتیجه موردنظر ما باشد. اما اگر نرخ خروج کاربران شما در صفحه ای زیاد است یعنی بیشتر کاربران شما، از صفحه ای سایت شما را ترک کرده اند که مد نظر شما نبوده، می تواند نشانه ای از وجود مشکل محتوایی، فنی یا ساختاری باشد. ممکن است لازم باشد که بر روی بهبود UX  این صفحه یا بهینه سازی سئوی آن بیشتر کار شود.

برای بررسی صفحات خروج کاربر از سایت می توانید از گوگل آنالیتیکس کمک بگیرید. با مراجعه به قسمت behavior reports و از بخش Site content، صفحات خروج یا exit pages را مشخص کنید و آنها را تجزیه و تحلیل کنید.

 

     ۹- ارور ربات های گوگل (Crawl Errors)

یکی دیگر از شاخص های کلیدی عملکرد در سئو راحت کردن دسترسی ربات های گوگل به محتواهای یک سایت است. باید سئوی سایت خود را به شکلی بهینه کنید که ربات ها بتوانند محتوای شما را به سادگی پیدا کنند و آن را Crawl  کنند.

گاهی ممکن است به هر دلیلی ربات‌ های گوگل به محتوای شما دسترسی پیدا نکنند یا عمدا آن را ایندکس نکنند. دلایلی مثل دستورالعمل هایی که در فایل Robots.txt وارد می کنید یا محتوای کپی و تکراری که در سایت قرار می دهید می تواند جلوی ایندکس شدن محتوای شما را بگیرد.

 

تحلیل و آنالیز سئو سایت,سئو سایت,سئوی خارجی

     ۱۰- نرخ بازگشت سرمایه (ROI)

شاخصی عملکردی که باید به دقت مورد توجه قرار گیرد نرخ بازگشت سرمایه یا ROI است. بازگشت سرمایه میزان سود کلی شما از فروش در یک دوره زمانی مشخص است. با بررسی دقیق نرخ بازگشت سرمایه شما می توانید کمپین ها و نوع تبلیغات خود را مدیریت کنید و استراتژی های خود را در آینده مشخص کنید. با استفاده از ابزار گوگل آنالیتیکس به راحتی می توانید نرخ بازگشت سرمایه را رصد کنید و آن را در طی زمان بررسی نمایید و بر اساس تغییرات آن برنامه های خود را تدوین کنید.

 

سخن پایانی

KPI های سئو شاخص ‌هایی هستند که با بررسی و تحلیل آن ها می‌ توانید میزان موفقیت یا عدم موفقیت در استراتژی سئوی سایت خود را بسنجید. انجام تکنیک های سئو به تنهایی نمی تواند فرایند رشد یا افت شما را نشان دهد. بنابراین نیاز به معیارهایی دارید که بر اساس آن ها ببینید که چقدر به اهداف خود نزدیک شده‌ اید یا از آن‌ ها فاصله گرفته اید.

این شاخص ‌ها همانند یک سیستم هشدار دهنده عمل می ‌کنند و می توانند مشکلات موجود در روند بهینه سازی سایتتان را نشان دهند. با استفاده از ابزارهایی مانند مانند Google Analytics و Google Search Console  می توانید آمار دقیقی از این شاخص ها بدست آورید و تحلیل نمایید و در استراتژی های آینده از آن ها استفاده کنید.

حرف دل کاربران (0)

از فرم زیر میتوانید حرف دل خودتان را در مورد این پست ثبت کنید